Uncategorized

Evcil Hayvanlar İçin Zararlı Ev Bitkileri

Evcil hayvanlar için zararlı ev bitkileri ve sağlık sorunu oluşturacak bazı etkenleri bulunmaktadır. Canlılar habitat alanlarında ve oluşumu gerçekleşen bölgelerde ki bitki örtüsüne alışık şekilde hayatlarını sürdürebilirler. Ancak bu durum ev ortamında pek istediğimiz gibi yürümeyebilir.

Evcil Hayvanlar İçin Zararlı Ev Bitkileri

Birçok bitki türü zararlı ve zehirli atıklar salgılamaktadır. Bu durum sadece evcil hayvanlara değil, çocuk veya yetişkin insanlara karşı sakıncalı sonuçlar oluşturabilir. Dönemsel olarak bitkilerin salgıladıkları atıklar ise zararını etkili şekilde gösterebilmektedir.

Aynı ortamda uyumluluk sağlamayan bitki türleri ve evcil hayvanların ise bu süreçte zararlı sonuçların ortaya çıkmasını belirtir. Özellikle hayvanlarda zehirlenme ve bakımı gerçekleşmediği süreçte hayatını kaybetme riski vardır. Kesinlikle evinizde bulunduracağınız çiçek gibi ürünlerin riskini kontrol etmelisiniz.

Özellikle kedi ve köpekler için risk durumu daha yüksek olan bitki türleri nelerdir ve nasıl anlaşılır bu konulara göz atalım. Dostunuzun sağlıklı şekilde yaşantısına devam edebilmesi adına bahsi geçen bilgileri iyice okumanızda fayda olacaktır.

 Evcil hayvanlar için zararlı bitkiler hangileridir? Bitkilerin risk oranı nedir?

Evcil hayvanlarda bitkilerin riskleri kimi zaman oldukça yüksek ve tehlikeli şekilde ilerleyiş gösterebilir. Aynı ortamda bulunmaları ya da bitkiyi yemeye çalışma gibi eylemlerinde zarar görme durumları mümkündür. Bu süreçte dikkatli olunmamasının en çok rastlanan sonucu ise hayvanın hayatını kaybetmesidir.

Bitkilerin dikkatle seçilmemesi bu denli sorunları yaşatmasının yanı sıra, insanlara karşı da oldukça zararlı olabilirler. Bu süreçte hem evinizde beslediğiniz hayvanın sağlığına hem kendi sağlığınıza dikkat etmeniz gerekecektir.

kediler için zararlı bitkiler

Toksik bitki özü barındıran bitki türleri ise bu süreçte en çok zarar gösteren çeşitlerdir. Kesinlikle evcil hayvanınıza yakın ortamlarda bulunmaması ya da yememesi gereken türlerdir. İçerisinde bulunan latex gibi oluşumlar sayesinde hızla zehirlenme ve ölüm gibi sonuçları oluşturur.

Evcil hayvanlar için en zehirli bitkiler nelerdir?

Evcil hayvanlar için en zehirli bitkiler üzerine bazı açıklamalar ve tavsiyeler sunacağız. Bu süreçte dikkatli olmanız ve seçiminizi yapmadan önce kesinlikle detaylarını bilmeniz gerekir. Aksi halde hayvanınızın sağlık sorunları yaşaması muhtemel seçenekler arasındadır.

Aloe vera: Aloe türü yoğun toksik bitki özü barındıran ve ciddi sağlık sorunları oluşturacak etkenlere sahip çeşitlerdir. İyileştirme özelliklerini barındıran ve jel yapımı için tercih edilen bitki hayvanın bazı bölgelerinde tahriş oluşturabilir.

Özellikle kedi, köpek ve kuş türü canlılarda hasarları büyüktür. Cilt, burun ve ağız bölgelerinde ciddi derecede tahrişler oluşturmaktadır. Tabi bu durumların yanı sıra yemelerinde oluşacak bağırsak sorunları ve kalpte ritim bozukluğu gibi sıkıntıları göstermektedir.

Köpekler için zararlı bitkiler

Asparagus: Asparagus bitkisi diğer adıyla tül kuşkonmaz olarak bilinmektedir. Evcil hayvanların yemeleri durumunda birçok etkiyi göstermesi muhtemelen kısa süre içerisinde olacaktır. İshal ve vücut bölgelerinde çeşitli ağrıların başlangıcı olabilir.

Aynı şekilde bu sürecin devamlılık göstermesi durumunda deri bölgelerinde oluşacak alerjik reaksiyonlar ise kaçınılmazdır. Birçok hayvan için cilt kısımlarında oluşacak alerjiler ölümcül sonuçları beraberinde getirebilir.

Kasımpatı: Kasımpatı kokusu ile rahatsız edici bir tehlike oluşturmaz. Ancak evcil hayvanların yemesi gibi durumlarda birtakım sıkıntıların oluşacağı bilinmelidir. Oluşturacağı sorunlar ölümcül olmaz ancak dikkat gösterilmesi gereken bitki türüdür.

Yenmesi durumunda oluşturacağı bazı belirtiler ise ishal ve kusma olarak gözlemlenebilir. Aynı zamanda kondisyon kayıpları ve depresif hareketler sergilemesi mümkün olabilir. Süreklilik göstermesi durumunda ciddi kalıcı hasarlar ile karşılaşmanız mümkündür.

Antoryum: Hayvanlar için en zararlı bitkiler arasında yer alan ve ciddi sorunlara yol açan türler arasındadır. Kök bölgelerinde barındırdığı kalsiyum oksalat isimli maddenin özellikle hayvanlar üzerinde ölümcül sonuçları getirmesi mümkündür.

Genel olarak kedilerde daha çok zararlı yönleri belirginleşir. Cazip gelmesi ve görüntü açısından yemek zannetmeleri seçenekler arasındadır. Bu sebepten ötürü bitkiyi yiyen hayvanlarda yüz şişmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Aynı zamanda dil felci ve sürekli kusma problemleri oluşabilir.

Deve Tabanı: Deve tabanı özellikle ev, ofis ve kişisel farklı alanlarda kullanımına sıklıkla karşılaşılan bitki türüdür. Evcil hayvanlar için oluşturacakları sağlık sorunlarının yanı sıra insanlara da bazı sıkıntılar yaşatması mümkündür.

Özellikle yeşil ve büyük yapraklarından zehirlenme durumu söz konusudur. Hayvanlarda kokuyu çekme ve yeme gibi durumlarda sıkıntılar gözlemlenebilir. Burun bölgesinde tahriş, kaşınma ve yüz bölgesinde şişkinliklere sebebiyet gösterebilir. Aynı zamanda sıklıkla salya akmasını görebilirsiniz.

Begonya: Begonya saksı çiçeği olarak sürekli karşılaşacağımız bitki türlerinden birisidir. Genel olarak evcil hayvan bulunması durumunda ev gibi ortamlarda pek kullanılması önerilmeyen türlerdir.

Toksik özü bulunan ve ölümcül sebeplere neden olan bitki, özellikle kök bölgesi ile zararlarını göstermektedir. Hayvanların ağız bölgesinde tahriş ve dudaklarında uzun süreli kaşıntı gözükebilir. Aynı şekilde dil kaşıntısı, kusma, yeme sırasında zorlanma ve aşırı salyaya sebep olabilir.

Fil Kulağı: Diğer adıyla caladium olarak bilinen bitki, hayvanlar için oldukça zararlı kimyasal oluşumunu barındırır. Birçok bilinen sağlık sorunları arasında en çok yutma zorlukları, kusma ve yoğun salya akıtma durumlarına maruz bırakır.

Devamlılık durumlarında oldukça zararlı ve ölümcül sonuçlara yol açması mümkündür. Bu sebepten ötürü yememesine dikkat edilmeli ve kokusu dahi hayvanınıza ulaşmamalıdır.

Kala: Kala çiçeklerinde özellikle kalsiyum oksalat bulunmasından ötürü zararlı yönlerini ortaya çıkaran türlerdir. Evinizde bulunması gibi durumlarda zararlı ve zehirlenme gibi sonuçların görülmesi mümkündür.

Yenmesi durumunda birçok farklı sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Ancak en belirgin olan semptomları sindirim sisteminde bozukluk, dil felci ve yüz şişmesi gibi durumlardır. Dikkat edilmemesi durumunda evcil hayvanlarda etkisi büyüktür.

Yeşim Bitkisi: Yeşim bitkisi ev ortamlarında en çok sevilen ve sıklıkla bulundurulan türüdür. Birden fazla sağlık sorunları oluşturmasının yanı sıra devamlılık durumunda ölümcül sonuçlara sebebiyet verir. Genel olarak gözlemlenen sorunları ise kalp ritimlerinde bozukluk, depresyon, ani atılgan hareketler, kusma ve farklı iç sağlık problemleri mümkündür. Kalp ritimlerinde oluşturacağı problemler ise ölümcül sonuçlanabilir.

Evcil hayvanlar icin zehirli cicekler

Evcil hayvanlarınızı zararlı bitkilerden nasıl uzak tutarsınız?

Evcil hayvanları zararlı bitkilerden uzak tutma yolları oldukça fazladır. Ancak bazı durumlar bu yöntemleri engelleyebilir ve vazgeçmenizi sağlayabilir. Dostunuzu çok seviyor ve sağlığına önem veriyorsunuz. Fakat büyüttüğünüz bitkilerden de vazgeçmek istemiyorsanız bazı yöntemler vardır.

İlk etapta zararlı olanların ne gibi sonuçlara sebep olduklarını iyice öğrenmelisiniz. Ardından kedi ve köpekleriniz için uzak tutmanın faydasını anlayabilirsiniz. Aynı zamanda etkilerini kokusuyla veya yenmesi durumunda oluştuğunu bilmelisiniz.

Bunları bilmenizin ardından çiçeklerinizi erişemeyecekleri alana koymayı deneyebilirsiniz. Tabi burada önemle tavsiye edeceğimiz konu kesinlikle kokusundan etkilenmiyor olması gerekir. Böylece bazı önlemleri alabilmiş olursunuz.

Bir diğer yöntem ise evcil hayvanınızın sevdiği bitkileri tercih edebilirsiniz. Bu süreç onun dikkatini çekmeye ve zararlı bitkilerden uzaklaşmasına yeterli olabilir. Aynı zamanda bazı ihtiyaçları ve sağlıkları açısından da yararlı ilerleyiş olması kaçınılmazdır.

Evcil hayvanınız için seçebileceğiniz bazı yararlı bitkilerden bahsedelim. Kedi otu, nane çeşitleri ve kedi çimi gibi tercihler yapabilirsiniz. Özellikle kediler bu bitki türlerine oldukça bağlı ve aşırı sevmeleri kaçınılmazdır. Böylece odak noktasını tamamen değiştirmeniz mümkündür.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu